wat is pendelen?

Door pendelen kun je antwoorden uit je onderbewuste krijgen; onbewuste herinneringen die zijn opgeslagen en die ver terug kunnen gaan naar vorige levens. Het laat je zien wat je van binnen al weet. Je innerlijke compas wijst je de weg! 

Met een pendel kun je direct antwoord krijgen, een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld tarot. 

Iedereen kan pendelen! Jij dus ook! Wel is het belangrijk dat je, zeker in het begin, oefent, oefent en ja..... oefent! Door ervaring leer je de informatie die door de pendel gegeven wordt goed te interpreteren. Probeer met verschillende pendels te werken en stel je eigen pendelcode (lees verder wat een pendelcode is) vast. 

Hoe kies je een pendel?

Een pendel kan gemaakt zijn in cilindervorm of in bolvorm, of een combinatie van vormen hebben.  Een pendel mag, zeker in het begin, niet te zwaar zijn. Een pendel kan gemaakt zijn van hout, messing of edelsteen.

 • Hoe scherper de punt, hoe duidelijker de informatie is af te lezen. 
 • Hoe beter het materiaal geleidt, des te duidelijker is de informatie die door de pendel gegeven wordt te "lezen". Het is ook maar net wat jij zelf prettig vindt om mee te werken. Probeer dit dus voor jezelf uit!

Het koord waar de pendel aan hangt kan het beste van een natuurlijk materiaal gemaakt zijn (zijde of vlas bijvoorbeeld) of gebruik een zilveren kettinkje. Liefst met ronde schakeltjes. Dit zorgt voor een betere geleiding. 

De lengte van het kettinkje moet lang genoeg zijn om ruim te kunnen bewegen maar je moet wel gevoelsmatig contact houden met de pendel. Je zult voelen wanneer de lengte goed is!

Als je gaat pendelen

Als je gaat pendelen zijn er verschillende dingen die het goed pendelen bevorderen.

 • Kies dan voor een goede ondergrond. Een houten ondergrond is bijvoorbeeld prima. 
 • Zorg ervoor dat je in alle rust kunt pendelen en dat je hierbij niet gestoord kan worden. 
 • Zorg ervoor dat je ontspannen bent. Je kunt van te voren een meditatie doen. 
 • Zorg voor zo min mogelijk straling door computers, mobiele telefoons etc. 
 • De juist houding is ook van belang. Ga rechtop zitten met je pendel in je ene hand. Je andere hand leg je open met je handpalm naar boven. Zo wordt de doorstroming door je lichaam optimaal. Zet je beide voeten goed op de grond. 

Begin met makkelijke vragen stellen die je met ja of nee kunt beantwoorden en die te controleren zijn. Later kun je moeilijkere vragen gaan stellen. 

Hoe houd je je pendel vast?

Er zijn verschillende manieren om je pendel vast te houden. Ik vind het zelf het fijnste als ik de pendel om mijn vinger wikkel. Als je van je hand een vuist maakt, steek je je wijsvinger naar voren. Wikkel dan het koordje van de pendel om je vinger maar wel zo dat je voldoende lengte overhoudt om de pendel te gebruiken. Het koord mag niet strak staan. Gebruik de pendel met je handpalm naar boven. Je elleboog kun je op tafel laten leunen of naast je lichaam. 

Er bestaan speciale pendelkaarten. Dit zijn kaarten waar verschillende keuzemogelijkheden op staan over een bepaald onderwerp. Een pendelkaart kan bijvoorbeeld gaan over voeding. Het heeft de vraag "Voor welke stoffen ben ik allergisch?". Je onderbewuste weet dit antwoord al en kun je kijken welk antwoord de pendel je geeft. 

Kies je persoonlijke pendelcode

Een pendelcode zijn de bewegingen die de pendel maakt als jij jouw pendel gebruikt. Een ja antwoord kan voor jou betekenen dat de pendel verticaal beweegt terwijl een ja antwoord bij iemand anders horizontaal beweegt. Kies nu vragen waarbij je het antwoord al weet zodat je kunt checken wat jouw code is. Probeer ook uit te vinden wat jouw pendel doet als het antwoord "misschien" is of "deze vraag kan of mag nog niet beantwoord worden"

Als je pendel niets doet kan dat verschillende redenen hebben:

 • je stelt de verkeerde vragen, of de vragen zijn niet duidelijk genoeg
 • je wilt te graag
 • misschien gebruik je niet je goede hand en gaat het beter als je de pendel in je andere hand houdt
 • je verkrampt je spieren terwijl je de pendel het best ontspannen kunt gebruiken
 • zorg ervoor dat je niet te moe bent
 •  zorg ervoor dat je niet ziek bent
 • als je net een meditatie hebt gedaan, is het een goed moment om te pendelen.

Je hoofd is dan leeg en je bent helemaal ontspannen. 

Beter is het om edelstenen niet uit te pendelen met een pendel die ook van edelsteen is!

Straling meten kun je beter doen met een pendel van geleidend materiaal bijvoorbeeld messing en juist weer niet met een houten pendel.

In onze webwinkel hebben wij pendels van bergkristal en rozenkwarts.

pendel oefening

Hieronder vind je een leuke pendeloefening die je heel gemakkelijk zelf kunt doen:

Teken op een papier een pijl horizontaal, een pijl verticaal en een cirkel.

Houd je pendel boven de horizontale pijl en kijk wat er gebeurt.

Doe dit ook met de verticale pijl en de cirkel. Het is heel leuk om te zien wat er gebeurt en hoe dit werkt!

© 2019 - 2024 VitaVera | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel