wat is het verschil tussen citrien en gebrande amethist

Er is nogal eens wat verwarring over: het verschil tussen citrien en gebrande amethist. Wat is het verschil en hoe herken je het?

We beginnen met de gebrande amethist. Dit wordt vaak ten onrechte citrien genoemd. Gebrande amethist is, zoals de naam al zegt, gebrand in de oven. De normaal paarse punten van de amethist, worden hierdoor bruin, oranje van kleur. Des te langer de steen in de oven zit, des te donkerder wordt de bruin oranje kleur. Met name in de uiterste puntjes. Het is vaak brokkelig en broos geworden door de hitte. Je herkent het dus aan de bruin, oranje kleur op de bovenkant maar de onderkant van de steen is wit. Deze "citrien" is overal volop te koop omdat het makkelijker te verkrijgen is en het is betaalbaarder dan de echte citrien. Daarbij is het in grotere stukken te verkrijgen.

In tegenstelling tot echte citrien. De naam citrien is afgeleid van het woord "citrus" door haar (licht) gele kleur. Natuurlijke citrien is veel lichter van kleur dan de gebrande amethist. Citrien kan soms wat op rookkwarts lijken maar citrien heeft een lichtgele ondertoon. Dit kun je zien als je de citrien tegen het zonlicht houdt. Het is veel moeilijker om een echte, grote geode van citrien te vinden. Daarbij is het een kostbare steen. De vindplaatsen van citrien zijn Brazilië, Madagascar en Congo. 

Als je de twee stenen citrien en gebrande amethist naast elkaar houdt, zul je zeker het verschil zien!

 

© 2019 - 2021 VitaVera | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel