wat is het verschil tussen citrien en gebrande amethist

Wat is het verschil tussen citrien en gebrande amethist en hoe herken je het? Er is nogal eens wat verwarring over. 

gebrande amethist

We beginnen met de gebrande amethist. Dit wordt vaak ten onrechte citrien genoemd. Gebrande amethist is, zoals de naam al zegt, is gebrand in de oven. De normaal paarse punten van de amethist, worden hierdoor bruin, oranje van kleur. Des te langer de steen in de oven zit, des te donkerder wordt de bruin oranje kleur. Met name in de uiterste puntjes. Het is vaak brokkelig en broos geworden door de hitte. Je herkent het dus aan de bruin, oranje kleur op de bovenkant maar de onderkant van de steen is wit. Deze "citrien" is overal volop te koop omdat het makkelijker te verkrijgen is en het is betaalbaarder dan de echte citrien. Daarbij is het in grotere stukken te verkrijgen.

citrien

In tegenstelling tot echte citrien. De naam is afgeleid van het woord "citrus" door haar (licht) gele kleur. Natuurlijke citrien is veel lichter van kleur dan de gebrande amethist. Citrien kan soms wat op rookkwarts lijken maar citrien heeft een lichtgele ondertoon. Dit kun je zien als je de citrien tegen het zonlicht houdt. Het is veel moeilijker om een echte, grote geode van citrien te vinden. Daarbij is het een kostbare steen. 

Met getrommelde citrien is het veel moeilijker om te zien of het echte citrien is of niet. Citrien is een kostbare steen en zal daarom niet snel getrommeld worden door iemand die de waarde kent van citrien. Daarom kun je ervanuit gaan dat de meeste getrommelde stenen geen echte citrien zijn maar gebrande amethist. 

De meest populaire plekken waar citrien vandaan komt zijn Congo en Brazilië. Daar komt de naam Congo citrien dan ook vandaan. Congo citrien wordt ook wel als manifestatie steen of als edelsteen voor overvloed gebruikt. Congo citrien is te herkennen aan specifieke kleine kristallen rondom de basis. 

Citrien uit Brazilië is moeilijker te onderscheiden van echte citrien dan de Congo citrien omdat het minder specifieke kenmerken heeft dus let daar op bij het aanschaffen van een citrien edelsteen.

 

© 2019 - 2024 VitaVera | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel